Старата готварска книга

И така, разлистихме старата книга на прабаба ми! 

Започва семейното кулинарно приключение в КАЗА ДИ ВКУСНИ МАНДЖИ- Маестро Пепини и Бистролина фон Пепини! Естествено започваме от ноември.

За този месец в книгата пише:
През НОЕМВРИЙ В в некой наши пазари презъ месеца се намиратъ тези продукти

Месо:телешко, говеждо, овнешко, свинско

Птици: кокошка, патица, гъска, мисирка, гълъбъ

Дивеч: заякъ, сърна,глиганъ

Птици: фазанъ, яребици, глухаръ, диви патици

Риба: шаранъ, щука, лавракъ,кефалъ, скомрии,попчета, сомъ,бела риба

Зарзаватъ: цветно зеле, зеле, червено зеле, спанакъ, моркови, пъщернакъ,магданозени корени, кервизъ,тикви, цвеклорепи, картофи, лукъ, чесновъ, бобови

Плодове:ябълки, круши, орехи, грозде,кестени, дюли, портокали, лимони, фурми, смокини, сухи плодове, сухо грозде 

Е, 19 век, България, скромен избор....
 


Днес за сефте се спряхме на кашкавалена супа! 

Звучи лесно, продуктите са налични и прилича на френска кухня. Това са продуктите… 











Масло от баба козарка- комшийка

 


скромни подправки- сол и черен пипер и малко брашно. 

от друг дядо комшия парче кашкавал, 




Яйца от собствени две кокошки- значи специални финишери и лимон от съседска Гърция. 

Бъркалка от баба, задължително готвим САМО на дърва и с дървени прибори. Картофи от градината, само стъргалото ни е модерно, но обещавам до следващия път да се сдобия с автентично! И така:

Още веднъж съставките, бъркате, прибавяте настъргания, кашкавал и картофи, подправяте и...

Воала, както казват французите!

Фернска кухня ли? Ряпа да яде!Уникална автентична българска рецепта! Уникален вкус, лесно, полезно и почти в тон с разделното хранене!

Опитайте и наздраве!

Пепино и Бистролина


Коментари