И така, разлистихме старата книга на прабаба ми!
Започва семейното кулинарно приключение в КАЗА ДИ ВКУСНИ МАНДЖИ- Маестро Пепини и Бистролина фон Пепини! Естествено започваме от ноември.
За този месец в книгата пише:
През
НОЕМВРИЙ В в некой наши пазари презъ месеца се намиратъ тези продукти
Месо:телешко, говеждо, овнешко, свинско
Птици: кокошка, патица, гъска, мисирка, гълъбъ
Дивеч: заякъ, сърна,глиганъ
Птици: фазанъ, яребици, глухаръ, диви патици
Риба: шаранъ, щука, лавракъ,кефалъ, скомрии,попчета, сомъ,бела риба
Зарзаватъ: цветно зеле, зеле, червено зеле, спанакъ, моркови, пъщернакъ,магданозени корени, кервизъ,тикви, цвеклорепи, картофи, лукъ, чесновъ, бобови
Плодове:ябълки, круши, орехи, грозде,кестени, дюли, портокали, лимони, фурми, смокини, сухи плодове, сухо грозде
Е, 19 век, България, скромен избор....
Днес за сефте се спряхме на кашкавалена супа!
Звучи лесно, продуктите са налични и прилича на френска кухня. Това са продуктите…
Масло от баба козарка- комшийка, |
скромни подправки- сол и черен пипер и малко брашно. |
от друг дядо комшия парче кашкавал, |
Яйца от собствени две кокошки- значи специални финишери и лимон от съседска Гърция.
Воала, както казват французите!
Фернска кухня ли? Ряпа да яде!Уникална автентична българска рецепта! Уникален вкус, лесно, полезно и почти в тон с разделното хранене!Опитайте и наздраве!Пепино и Бистролина |
Коментари
Публикуване на коментар